Alışveriş Sepeti (0)

KOYURENK

Sovtaj Hizmetleri

Sovtaj Nedir? 

Sigortacılık sektöründe yaygın bir uygulama olan sovtaj, sigortalıya ait zarar görmüş malın ya da bu maldan sağlam kalmış kısımların satılmasını ifade eder. Hurda haline gelmiş araç ve malların hurda olarak satılması ve sağlam kalmış parçalarının da yedek parça şeklinde değerlendirilmesi bu kavramın kapsamına girer. Sovtaj işlemi sayesinde sigorta şirketlerinin maliyetlerinin azaltılması ve tasarruf sağlanması hedeflenir. Sigorta şirketleri, yaşanan kaza sonrasında aracın ya da diğer malların değerli kısımlarını sigortalıya bırakır. Ancak bırakılan bu malların bedelleri, sigortalıya ödenecek olan tutardan düşer. Sigortalıya bırakılan bu kısımlar, sigorta dosyasında sovtaj olarak yer alır.

E sovtaj, sigorta sektörünün dijital dönüşümünün bir sonucu olarak ortaya çıkmış bir terimdir. E sovtaj; aracın ya da değerli malın, online platformlarda satılmasını ifade eder. Sigorta şirketleri, bu yöntemle hasarlı malları hızlıca değerlendirebilir ve satabilir. E sovtaj, sigorta sektöründe daha hızlı, verimli ve sürdürülebilir bir modelin parçasıdır.


Sovtaj Bedeli Hesaplama 

Sovtaj nedir sorusu kadar, sovtaj hesaplamasının nasıl yapıldığı da önem arz eder. İki taraf arasında bir haksızlık olmaması için, hasarlı araçların ya da malların piyasa değerleri belirlenir. Bu işlem çoğu zaman sigorta şirketinin bünyesinde yer alan eksperler tarafından yapılır.  


Sovtaj Bedelinin Hukuki Boyutu 

Sigorta şirketleri tarafından gerçekleştirilen sovtaj işlemi ve tahsil edilen sovtaj bedeli hukuki bir temele dayanır. Bu uygulamanın, aşağıdaki gibi üç temel yararı bulunur: 

Sigorta şirketinin maliyetlerini azaltır 

Sigorta şirketi için tasarruf sağlar

Doğanın korunmasını sağlar ve sürdürülebilirliği destekler  

Bu yararlar nedeniyle sigorta şirketlerinin tahsil etmiş olduğu sovtaj bedeli, yasal bir muameledir. Araç sahibinin yani sigortalı kişinin bu uygulamadan herhangi bir zararı olmaz. Ayrıca sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilen sovtaj işlemleri, BSMV yani Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi kapsamında vergilendirilir.  


Sovtaj Bedeli Kim Tarafından Ödenir? 

Hasarlı maldan ya da bu malın hasar görmemiş kısımlarından elde edilen gelir sigorta şirketine kalır. Sigorta şirketlerinin bünyesinde yer alan eksperler gerekli incelemeleri yapar ve aracın sovtaj bedelini belirler. Daha sonra bu bedelin tahsilatı için yasal süreçler başlatılır ve sovtaj tutarı sigorta şirketine ödenir. Sovtaj tutarını tahsil eden sigorta şirketi, sonrasında sigortalıya ödenmesi gereken tutarı öder. Hem satış işlemlerinde hem de sigortalının alacağının ödenmesi noktasında tüm sorumluluk sigorta şirketine aittir.